Det är många av våra läsare som vill veta mer om fordonsbelysning och framförallt om extraljus. Efter att vi jämfört halogen, HID och LED så kan vi konstatera att led lampan gått förbi sina konkurrenter med god marginal. Vi har länge förutsätt att led slutligen skulle bli den dominerande ljuskällan men att utvecklingen skulle ske med denna hastighet har överraskat många experter och även mig. Extraljus med led som ljuskälla levererar idag tillräckligt med ljus för att konkurrera ut xenon lampan som varit den mest dominerande tekniken under många år. Xenon används fortfarande för flera applikationer och anledningen till att den fortfarande lever kvar finner ni mer information om i texten nedan.

Runda extraljus finns i många olika modeller och utföranden och det är svårt att veta vilka skillnader som existerar mellan de olika ljusen. Framförallt är det två egenskaper som skiljer sig mellan en budget lampa och en dyrare lampa vilket är antal brinntimmar och mängden ljus. Även om kvalitén på led dioden är viktig för hur många timmar en lampa kan lysa så är det framförallt kylningsförmågan som är den mest kritiska aspekten. Led dioder är väldigt känsliga mot värme och en för hög temperatur kan i vissa fall förkorta antal brinntimmar med uppemot 70%. Ordentliga kylflänsar är därmed avgörande för att led ljuset ska lyckas bibehålla en lång livslängd. Själva arbetstemperaturen ska helst vara så låg som möjligt och där har kända varumärken ett stort försprång över massproducerade budgetljus som inte har samma goda kylningsförmåga. Tyvärr är kylningen en aspekt som glöms bort på grund av allmän okunskap om hur led fungerar. En led lampa vare sig ett extraljus för bilen eller annan typ av applikation har en verklig livslängd på ca 20 000 timmar medan modeller av kända märken klarar 50 000 timmar eller ibland längre än så. Man får sällan ta del av verkliga siffror när man undersöker de olika extraljusen och det beror på att företagen använder sig av felaktig data som inte speglar verkligheten.

Trots denna enorma framgång så har led ljus fortfarande ett dåligt rykte i vissa kretsar. För bara ett par år sedan så var led diodernas effekt betydligt mer begränsade än vad vi ser idag och kunde endast lysa upp ca 50-80 meter framför bilen. Även om vissa led utrustade extraljus lyser upp till 1000m så har tyvärr det dåliga ryktet fått leva kvar bland första generationens köpare.

En annan orsak till vissa fortfarande inte väljer led framför xenon har och göra med man valt felaktiga ljusbilder. Ljusbilden kan i vissa avseenden få även den bästa lampan att underprestera på vägarna beroende på vilka krav och förväntningar man har som förare. Man bör alltid välja en ljusbild som sprider ljuset mellan 5° och upp till 40° grader. Ett extraljus som lyser bredare än 40° anser vi inte vara ett renodlat extraljus utan en lampa för universala ändamål. En spot lampa skjuter långt och har en spridningsvinkel mellan 5°-15° medan ett flood ljus sprider ljuset mellan 15°-40° grader. En mindre spridning ger en längre kastlängd och mer spridning ger mer ljus i närområdet fast sämre kastlängd.

 

led extraljus för bil
led extraljus för bil

 

Det finns flera olika mått att ta hjälp av för att avgöra hur mycket en lampa lyser. Lux är en internationell standard för att mäta ljusstyrka och definieras som mängden ljus på en kvadratmeter yta. Ett högre värde ger självfallet mer ljus. Medan lumen betyder den totala mängden ljus som genereras av led lampan.
Vissa ljusbilder lämpar sig inte för en del applikationer som vi tidigare nämnt vilket gör att föraren inte kan ta del av ljuset som lampan genererar. Om förararen vill lysa upp väggrenen nära bilen under nattkörning men väljer ett extraljus som har en spridningsvinkel på 5° så kommer allt ljus att gå “förlorat”. Var därför noga med att välja rätt ljusbild för rätt applikation för att få det ljus du eftersöker.