extraljusramp på bigfoot

Det känns skönt att vara tillbaka på spåret igen och kunna skriva på sidan utan att behöva tänka på klockan under sin pappaledighet. Jag har fått in en del förfrågningar från läsarna som undrar varför en del extraljusramper presterar sämre på längre avstånd jämfört med extraljus. Det finns naturligtvis många anledningar till varför det är på detta vis men en av de absolut största orsakerna stavas optik. Dålig optik reducerar ljusgenomsläppet vilket påverkar hur många lumen rampen ger ifrån sig. Optik av god kvalitet släpper igenom minst 90% av ljuset som genereras av extraljusrampens led dioder. Detta är en väsentlig skillnad mellan en extraljusramp i den högre respektive den lägre prisklassen.

Ljuset sprider sig åt alla håll

Jag pratade nyligen med en kollega som hade köpt ny fordonsbelysning hos Ramphuset. Han var väldigt nöjd med ljuset nära fordonet då han alltid stört sig över att vägrenen inte varit bättre upplyst på de skogsvägar han oftast kör längst. I detta fall var han inte i behov av ett spot ljus utan letade efter en extraljusramp som gav ett brett och kraftfullt ljus nära och vid sidan av bilen. Rampen han valde kostade knappt två tusen och gjorde jobbet så att säga. Med andra ord är det viktigt att veta vad man har för mål när man köper sin nya fordonsbelysning. Ska den lysa upp området nära bilen, eller ska den lysa upp området 500 meter framför bilen?

En del ramper med sämre optik har en tendens att sprida ljuset åt alla håll och då kan ljuset skjutas iväg ända upp i trädtopparna. Om du prioriterar långa avstånd före närområdet så rekommenderar jag att du lägger till ett par tusen och investerar i en ramp med bra optik då detta enligt mig är den viktigaste egenskapen av dom alla.